ID a soc.pojištění

Dobrý den, prosím o radu,bude mi 50 let a vždy byla jako zaměstnanec. Nyní firma končí a nemám zkušenosti co dál,jít na ÚP,nebo jakou práci s jakou dohodou si sehnat s ID 1.st.? Kdo platí soc.pojištění a jak se to započítává do odpr.roků? Děkuji za odpověď.
Odpověď odborníka:
Dobrý den, po skončení pracovního poměru je dobré jít na ÚP, které Vám bude hradit zdravotní a sociální pojištění a také podporu v nezaměstnanosti po dobu půl roku. Zde je odkaz na jednoduchou aplikaci: https://www.mpsv.cz/web/cz/davky-a-prispevky Na ÚP byste se měl registrovat do 8 dnů (myslím, že pracovních) a oni by Vás o všem informovali. Co se týká nové práce, zaměstnavatel nepotřebuje vědět, že máte ID 1.stupně - záleží na Vás, jak Vám zdravotní stav dovoluje pracovat. A podle toho je možné si hledat práci. Přeji Vám, aby byl výběr nové práce podle Vašich představ. LV
Odpověď peer poradce:
Dobrý den. Máte zájem i o odpověď peer poradce, který odpovídá v poradně pouze na základě své vlastní zkušenosti s duševními obtížemi a zotavováním se z nich. Já sama však invalidní důchod nepobírám a proto nemám žádnou zkušenost s tím, jak to chodí, když člověk ukončí pracovní poměr a pobírá ID. Odkazuji vás tedy na odpověď svého odborného kolegy v poradně, který je sociálním pracovníkem. A za sebe vám jen přeji brzké vyřešení vaší situace a krásné prožit blížících se svátků.