Jedná se o psychózy nebo úzkostnou poruchu?

Dobrý den, na začátek bych chtěla říct, že mě nikdy ani nenapadlo si myslet, že trpím psychózou, až poslední dva tři týdny, jsem nad svými problémy více přemýšlela. V lednu roku 2022 jsem prodělala covid a tím mé problémy začaly. Měla jsem každý den pocity derealizace, depersonalizace, problémy se spánkem, úzkostné ataky doprovázené třesem, pocením a plno dalších fyzických projevů. Začaly se u mě taky projevovat existencionální myšlenky typu: ,,je tento svět reálny" a podobně. Až do července jsem se toho nemohla zbavit, pak to postupně začalo odcházet a přelom srpna už jsem vlastně byla zase psychicky v pořádku. Byla jsem pak na dovolené s kamarády v Itálii, kde mě škrábla kočka a tím to začalo. Během dne mi došlo, kolik nemocí mohou potulné kočky přenášet a samozřejmě při vyhledávání na internetu na mě vyskočila ,,vzteklina". Nyní mi to přijde absurdní, ale v té době jsem byla přesvědčená, že ji mám. Nespala jsem večer, brečela - nakonec se ukázalo, že mé horečky atd byly jen příznaky dalšího covidu a rozjely se u mě mé předešlé příznaky naplno. Nyní mám dny, kdy mám tyto myšlenky, nebo spíš jednu: ,,je všechno reálné?" Vždy když mi tato myšlenka dojde do hlavy, tak na chvíli se nad ní pozastavím a fakt si přijdu, jakoby to okolo mě reálné nebylo(třeba na 2 minuty), ale pak to zase racionálně vyvrátím. Strašně se bojím, že mám nějakou psychózu. Nikdy předtím jsem na takové věci netrpěla. Děkuji moc za odpověď!
Odpověď odborníka:
Dobrý den, myslím že můžete být klidná, psychóza takto nevypadá. To co popisujete je poměrně typický obraz úzkostných potíží. V jejich rozvoji a udržování obvykle hraje roli celá řada faktorů, od základního biologického ustrojení jedince, přes dlouhodobé osobnostní charakteristiky až po aktuální zátěž. Významnou roli hraje i aktuální fyzická a psychická kondice, schopnost a používané způsoby pro vyrovnávání stresu atd. Nárůst úzkostných či depresivních projevů není při infekčních onemocněních (např. chřipce) vzácný, s výraznými (ale dočasnými) psychickými obtížemi po prodělaném Covidu jsem se u svých klientů setkal opakovaně. Tipuji, že neméně důležité pro vás je, co s tím dělat. Prvním krokem mohou být změny v životním stylu ve směru větší vyváženosti. Tedy rovnováhy či přiměřenosti v řadě různých ohledů - práce / odpočinku / spánku, přiměřené duševní i tělesné zátěže, pravidelnosti / pestrosti, přiměřené stravy, práce/ zálib/ sociálních kontaktů, střídmě s alkoholem či jinými psychoaktivními látkami atd. Obzvláště prospěšný většinou bývá rekreační vytrvalostní sport (plavání, kolo, běh), cvičení typu jóga nebo tai-či. Pro lidi s úzkostnými potížemi pak byly vyvinuty relaxační techniky (autogenní trénink, Jacobsonova prograsivní relaxace), obdobně funguje i řada meditačních technik (dechové, mindfulness apod.). Pokud tyto kroky nepřinesou dostatečné zlepšení, můžete vyhledat psychologa či psychoterapeuta. V některých případech je vhodné, obvykle na přechodnou dobu, přidat též psychiatrickou medikaci pro zmírnění úzkosti. Typicky to bývá při výrazných potížích se spánkem, stravováním nebo neschopnosti zvládat základní denní nároky. Držím vám palce a přeji ať je brzy lépe. Hodně štěstí!
Odpověď peer poradce:
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz do naší poradny. Z přečtení, co popisujete, chápu, že máte obavy a jste v určité nejistotě. Píšete, že obtíže nejspíš začaly po prodělaném covidu. Nevím, zda by v tom mohla být nějaká souvislost. Na druhou stranu je pravda, že období covidu působilo hlavně na psychiku člověka, čímž se mohl stát zranitelnější a citlivější. Já osobně nemám zkušenost s psychózou, ale obavy či úzkost zpracovávám také racionálním myšlením nebo dechovými cvičeními, pohybem, psychoterapií. Pokud se chcete ujistit a najít odpověď na Vaše pocity, nejspíš bych vyhledala odborníka v duševním zdraví, jako např. psychiatr, psycholog a osobně bych s ním probrala své potíže. Někdy může pomoci i rozhovor s praktickým lékařem, který Vám může doporučit vhodné možnosti. Takhle na dálku, přes internet, se těžko dá něco vhodného poradit, neboť jsme každý jiný, jedinečný a individuální. Zkuste se v místě bydliště poohlédnout po odborníkovi (viz.výše), který Vás může podpořit. Držím palce, ať se daří. Přeji hodně štěstí, zdraví a zlepšení.