Nenávidím lidi

V mém životě je dlouhodobě problém že nenávidím lidi, hnusí se mi svým chováním podrazáctvím vypočítavostí pokrytectvím prospěchářství manipulací s ostatními. V kolektivu doslova trpím. Mam z lidí strach i odpor k nim. Vzdy jsem si zažila od lidí jen podrazy využívaní zesměšňování zneužívání pomluvy zhazování a urážky včetne ze strany mých rodičů a nejbližších. Už mam pocit že být mezi lidma nesnesnu. Jediné co mam takovou uklidnujici představu kdyz jdu mezi lidi že si píchám uklidnujici injekci. Jen takova sugesce abych dalsí den přežila. Myslíte že bych mela hledat radeji praci mimo kolektiv? Jen nevim co. Býť mezi lidma me ničí.Nekdy cítím takovou úzkost a znechucení že už nevím jak takhle žit.Nikomu neverím i ve vztahu me partner vzdy podvedl. Lidi jdou svine. Nejradeji bych žila nekde na pustem ostrově. Jem o samote citim klid.
Odpověď odborníka:
Dobrý den, mrzí mě, že máte opakovaně takové špatné zkušenosti s druhými lidmi. Přemýšlím nad tím, zda jste měla či máte i vztahy, které fungují a nekončí takto špatně. V tom na co se ptáte, máte v zásadě dvě možnosti. Buď se ze vztahů víceméně stáhnete, zaujmete čistě obranou strategii, která vás sice z části ochrání před dalšími zklamáními, zároveň však znemožní navázat nové (potenciálně lepší) vztahy a zkušenost poupravit. Druhou možností pak je, že se kontaktu s druhými nebudete vyhýbat a zároveň budete pracovat na rozvoji dovedností, které umožní nastavovat si hranice tak, aby docházelo k nepříjemným zraněním a zklamáním v menší míře než dosud. V tom vám může být nápomocna i psychoterapie. Rozhodnutí, kterou cestou se vydáte je však na vás. Držím palce.
Odpověď peer poradce:
Dobrý den. Vážím si Vašeho dotazu. Sama jsem v určité etapě svého života zažívala něco jako sociální fobii. Lidí jsem se bála, styděla. Pak se k tomu přidala paranoia a já myslela, že se mi jen smějí, pomlouvají, chtějí mně škodit. Ano, můžeme mít takové zkušenosti. Ale sama si myslím, že všichni lidé nejsou zlí a nemělo by se s nimi končit. V tomto mi pomohla takzvaná expozice. Vystavovat se kontaktu s ostatními a hledat ve vztazích pozitiva. Věřím, že taková jsou. I když je to někdy těžké. Někdo má raději samotu. I já taková spíše jsem. Ale i tak se za sebe snažím nějaké kontakty udržovat. Být úplně sám podle mě a mojí zkušenosti není vždy úplně nejlepší. Přeji hezký den a mnoho sil a trpělivosti.