Osamělost

Dobrý den, přijde mi to divné někam psát. Udalo se toho dost kde mám začít.Od jisté události mám problém navázat vztah .Nedokážu se s nikým seznamit.Nedávno k nám do práce nastoupil nový kolega o 6 let mladší něž já.Začal se mnou kamaradit a já sním ale.Mám jeden problém nedokažů s můži navázat sex.Vadí mií jakékoliv doteky.Když se mě doknul uplně jsem citila mráz na kuži.A pocit že budu blejt byla jsem tak nesvá.Asi budu v životě napořád sama protože v minulosti mě zneuživaly otcovi kolegové.A bohůžel nebudu nikdy schopná nějakého může uspokojit sexem.Sex se mi naprosto znechucuje.Nedokažu se dívat do oči lidem když si přitukavame s pitím.Nemám se komu zpovídat protože není to nic čím by se chtěl člověk chlubit.Už je to rok co jsem pryč od rodičů a žiju svůj život.Stalé řeším minulost když byl otec tyran a mlatil mě.Bratr který mě dostal do nemocnice byl stejný jako otec. Mývám noční můry stávám proto do práce o 1 někdy 2 hodiny dříve. Bylinné čaje nezabírají a psychiatrovi chodit už nechci.Po většinu léků od psychiatra prospím celý den.Mě leky nedělají dobře. Radši budu tiše duševně trpět než brát léky. Které nic nevyřeší. Kamaradi mi ani nepíší každý z nich má svůj život. Cítím se tak sama tak zatraceně sama na tomhle mizerném světě. Ale nedokážu navazovat vztahy s opačným pohlavím..
Odpověď odborníka:
Dobrý den, jedním z důsledků traumatizujících zážitků mohou být potíže s navazováním vztahů, vztahu k sobě, potíže v emocionální i sexuální oblasti. Prostřednictvím psychoterapeutických postupů je obvykle možné důsledky traumat zpracovat takovým způsobem, aby do současného života zasahovaly méně a člověku se tak žilo lépe. Někdy je výsledkem stav, kdy prožité do současného života zasahuje jen nevýznamně, jindy může být výsledkem "jen" dílčí zlepšení a nalezení přijatelných alternativ. I tak to, dle mého názoru, za to stojí ... Je však nutné počítat s tím, že takových změn nelze dosáhnout za pár týdnů, obvykle jde o mnohaměsíční systematickou práci. Psychiatrické léky spíše mírní důsledky (snižují úzkost, upravují spánek apod.) než řeší příčinu - tou jsou traumatizující zážitky. Z toho důvodu bývá vhodné nezůstávat jen u užívání medikace a docházet zároveň do psychoterapie. Pokud vám současné léky nevyhovují či nepomáhají dostatečně, bylo by vhodné to probrat s psychiatrem. Obvykle je možné najít vhodný lék či dávku, která pomáha mírnit potíže (např. nespavost, úzkost) a zároveň nemá významnější nežádoucí účinky. Pokud se o tom s vaším stávajícím psychiatrem nedaří domlouvat, máte možnost najít si jiného. Přeji, ať se vám daří nalézt způsoby, jak žití zlepšit!
Odpověď peer poradce:
Dobrý den. Je mi líto, co Vás potkalo v dospívání. Není se čemu divit, že to má dopad na Váš současný život. Noční můry, vracení se do minulosti. ... Je těžké vcítit se do Vašeho prožívání. A i když jsem v určitou etapu svého života byla sama, cítila jsem smutek a osamocení, domnívám se , že moje prožívání samoty bylo jiné. Věděla jsem, že udělám vše, co bude v mých silách , abych svůj život změnila. Měla jsem naději, že jednou potkám svého partnera na zbytek života. Píšete, že se cítíte osaměle. je možné, že i Vy byste ráda změnila svůj život? Naděje je silný hnací motor. Možná jí teď nemáte. Nezůstávejte na vše sama. Vaše špatná životní zkušenost Vám brání v osobním životě. Ve vztahu, který by jste si možná v hloubi duše přála. Zkuste vyhledat odborníka psychoterapeuta/ psychoterapeutku. Svěřte se mu se svým trápením. Vy jste neudělala nic špatného. Máte právo na lásku, přátelství. Hodně štěstí. Katka