Omlouváme se, kapacita naší poradny v této sekci je pro tento měsíc již vyčerpána, není možné vkládat další dotazy. Tato část naší poradny se opět otevře 1.7.2021.

Pokud je váš problém naléhavý, využijte některý z kontaktů zde: Jste v krizi (cmhcd.cz)

Tým poradců Stopstigma.cz


Cipralex a Atarax

Dobrý den .Užívala jsem Cipralex 10 mg a nyní při potížích navýšeno na 20mg. Za jak asi dlouho se projeví účinek. A mohu si vzít někdy Atarax.V př.letaku to nedoporučuji.A já jsem na Lexaurin alergická. Děkuji Mirka
Avatar

Petr Příhoda

Odpověď odborníka:
Dobrý den, jako lékař těžko mohu říci něco jiného, než se uvádí v informacích o přípravcích a příbalových letácích. Kombinace se nedoporučuje proto, že oba léky mohou prodlužovat tzv. QT interval na EKG, což zjednodušeně řečeno znamená, že zpomalují vedení vzruchu v srdečním svalu, čímž se zvyšuje riziko arytmií. U řady pacientů se změny na EKG nemusí projevit vůbec, ale to riziko tady existuje. Jedná se předevšímo pravidelné současné užívání obou léků, pravděpodobnost zásadního ovlivnění při občasném užití Ataraxu je menší. Toto je třeba konzultovat s ošetřujícím psychiatrem, je též možnost si nechat zkontrolovat EKG.


Zpět na seznam