Omlouváme se, kapacita naší poradny v této sekci je pro tento měsíc již vyčerpána, není možné vkládat další dotazy. Tato část naší poradny se opět otevře 1.7.2021.

Pokud je váš problém naléhavý, využijte některý z kontaktů zde: Jste v krizi (cmhcd.cz)

Tým poradců Stopstigma.cz


Navýšení antidepresiv

Dobrý den, mám diagnostikovanou panickou poruchu se sekundární depresí. Léčím se asi 18 let. Užívala jsem Citalec 20mg. 3 roky jsem neužívala nic a letos na podzim se mi vrátila panika a následně deprese. Lékařka mi nasadila Citalec 10mg a po týdnu navýšila na 20mg. Teď jsem asi 2 měsíce po užívání léků. Minulý týden jsem poprvé pocítila výraznou úlevu, zmizely permanentní úzkosti, panika i deprese. Jediné co jsem pociťovala byl mírný stav neklidu asi tak jednou za 3 dny. Včera jsem byla u psychiatra a ten mi řekl, že musíme navýšit dávku na 30mg Citalecu, že to není vpořádku tak jak se cítím. Já se však navýšení dávky obávám. Poslední týden co se mi stav zlepšil to napětí, které jsem pociťovala, bylo právě z toho, že najednou necítím ty úzkosti, že je to nějaká změna vnitřního stavu a to mne vyvádělo z míry. Bojím se, že pokud dávku ještě navýším, bude mi spíše hůř než lépe. Psychiatr to se mnou odmítl rozebírat, prý navýšit a bez debat. Já se toho však obávám, proto se ptám, jestli se můžu při navýšení dávky cítit hůř nebo mi to naopak může pomoci? Děkuji za odpověď.
Avatar

Petr Příhoda

Odpověď odborníka:
Dobrý den, abych řekl pravdu, moc tomu nerozumím. Navýšení dávka antidepresiva je jednou ze strategií, když se pacientův stav nelepší. Vy udáváte, že jste pocítila úlevu, naproti tomu psychiatr říká, že to v pořádku není. Tady bych chtěl od psychiatra slyšet, proč je toho názoru, když Vám je lépe, pokusit se tedy zlepšit dialog mezi Vámi a lékařem.
Avatar

Vlaďka

Odpověď peer poradce:
Dobrý den. Jako peer poradce odpovídám čistě na základě svých vlastních zkušeností s psychickými obtížemi a jejich léčbou. Nemohu se nijak vyjadřovat k uvedené medikaci, ale zarazilo mě, jak obtížně se vám komunikuje s vaším ambulantním psychiatrem. Velkou oporou v léčbě pro mne vždycky byl fakt, že svému psychiatrovi mohu věřit a otevřeně s ním o průběhu léčby hovořit. Pokud by vám způsob komunikace s lékařem dlouhodobě nevyhovoval, říkám si, zda by nebylo na místě hledat si jiného? Také se léčím s panickou a úzkostnou poruchou a kromě dobře nastavené medikace mi hodně pomohla dlouhodobá psychoterapie. Přeji vám pevné zdraví a psychickou pohodu.


Zpět na seznam