Omlouváme se, kapacita naší poradny v této sekci je pro tento měsíc již vyčerpána, není možné vkládat další dotazy. Tato část naší poradny se opět otevře 1.7.2021.

Pokud je váš problém naléhavý, využijte některý z kontaktů zde: Jste v krizi (cmhcd.cz)

Tým poradců Stopstigma.cz


panická porucha

Dobrý den, už přes 20 let užívám seropram a jeho účinky na mě už pravděpodobně nejsou takové, jaké by měly být. Společně s doktorem jsme se rozhodli pro změnu. Mám z ní obavy. Nabízí Sertivan nebo Apo Parox. Který z těchto léků je "příjemnější" co se týče účinků na zmíněnou nemoc a nežádoucích účínků? Děkuji za Váš názor a odpověď.
Avatar

Petr Příhoda

Odpověď odborníka:
Dobrý den, jde o léky ze stejné skupiny jako seropram, tedy serotonergní antidepresiva, skupiny SSRI. Jejich snášenlivost je z hlediska statistiky srovnatelná, i když tam mohou být individuální rozdíly. Myslím, že lékař, který změnu zvažuje, by Vám o tom řekl víc.
Avatar

Vlaďka

Odpověď peer poradce:
Dobrý den. Mám vlastní zkušenost s užíváním antidepresiv již 6 let a sama jsem před půl rokem na doporučení lékařky měnila jeden typ antidepresiv za jiný. Změny jsem se také do jisté míry obávala, bála jsem se, že by se díky tomu mohl rozkolísat můj psychický stav. Lékařka mě však ujistila, že při postupném vysazování jednoho léku a nasazování druhého je změna pro člověka velmi šetrná a bez větších rizik. Mohu potvrdit, že jsem jakékoli zakolísání vůbec nepocítila. Tento typ léků je dnes již na vysoké úrovni a vedlejší účinky bývají minimální. Pokud by se lék neosvědčil, vrátit se k původnímu je vždycky varianta, kterou máte v záloze. Věřím, že by Vám změna medikace mohla prospět a upřímně Vám to přeji. Ať se Vám daří.


Zpět na seznam