Omlouváme se, kapacita naší poradny v této sekci je pro tento měsíc již vyčerpána, není možné vkládat další dotazy. Tato část naší poradny se opět otevře 1.7.2021.

Pokud je váš problém naléhavý, využijte některý z kontaktů zde: Jste v krizi (cmhcd.cz)

Tým poradců Stopstigma.cz


Úzkostná porucha, panické stavy

Dobrý den, už skoro 3 měsíce se léčím na úzkostnou poruchu. Medikace-Zoloft 100mg ráno, Mirtazapin 30mg na noc a Lamotrix 30g ráno a večer. 14 dnů jsem se cítila lépe a teď více jak týden hrozné stavy, beru Rivotril 2x denně 0.5mg. Přijde mi, že léků mám hodně, ale účinek moc necítím a už jsem bezradná. Jediná pomoc je pro mě Rivotril. Nebyla by vhodná změna AD, popř. jaká? A je změna už s menšími vedlejšími účinky (u mě zhoršení úzkosti) než u úplného začátku braní AD? Děkuji moc. Hana
Avatar

Petr Příhoda

Odpověď odborníka:
Dobrý den, pokud se farmakoterapie po třech měsících léčby úzkostných stavů ukáže jako neúčinná nebo jako málo účinná, rozvaha o její úpravě či změně jistě na místě, ale to musí udělat psychiatr, který Vás léčí. Vaše medikace patří k těm standardním, i když jde o kombinaci. proberte se svým psychiatrem, jak v tomto dál, antidepresiv máme k dispozici kolem dvaceti a doporučovat jednotlivé léky přes internet není možné, to může dělat ten odborník, který Vás a Váš problém zná. Jinak u úzkostných poruch se dobře uplatňuje také psychoterapie.
Avatar

Agáta

Odpověď peer poradce:
Dobrý den, Hano, vaše otázka směřuje spíše na lékaře, týká se medikamentů. Podle mě je dobře, že se ptáte, protože Rivotril není vhodný pro dlouhodobou léčbu, je návykový, působí jen chvilku, neřeší problém. Úzkosti a paniku bych zkusila řešit i psychoterapeuticky, psychiatr obvykle nemá času nazbyt, znáte dobrého psychologa, psychoterapeuta? Držím Vám palce.


Zpět na seznam