Omlouváme se, kapacita naší poradny v této sekci je pro tento měsíc již vyčerpána, není možné vkládat další dotazy. Tato část naší poradny se opět otevře 1.7.2021.

Pokud je váš problém naléhavý, využijte některý z kontaktů zde: Jste v krizi (cmhcd.cz)

Tým poradců Stopstigma.cz


Nespavost u kojící matky

Dobrý den, pane doktore, mám už cca 3 měsíce problémy se spánkem. Usnu, ale za 20 minut se vzbudím jakoby leknutím, nepříjemným pocitem v žaludku, nucením na WC a nemůžu dlouho znovu zabrat. Mám syna 20 měsíců, kterého kojím (v noci se sem tam vzbudí, "cucne" si a spí dál). Od roku 2015 se léčím s roztoušenou sklerózou (zatím 1 ataka, EDSS 1.0). Po porodu syna si obden píchám Copaxone. V říjnu 2020 jsem prodělala COVID, od té doby přetrvávají mé potíže se spánkem (předtím se mi hůř usínalo cca jednou za 2 - 3 měsíce, začalo to až po porodu syna, do té doby jsem usínala bez problémů).Dodržuju spánkovou hygienu, zkoušela jsem různé přírodní přípravky vhodné při kojení- meduňka, kozlík, Lavekan. Nepomohlo. Asi před měsícem mi praktický lékař předepsal Trittico AC 75 mg, doporučil dávkování půl tablety na noc v případě, že nebudu moct usnout a nekojit 12 hodin po požití tablety. Lék v tomto dávkování mi vždycky zabere. Snažím se užívat jen ve dnech, kdy nemohu usnout 2 a více hodin. Moje neuroložka mi ale sdělila, že lék bych měla užívat pravidelně, nikoliv nárazově a to vyžaduje odstavení syna. Chtěla bych si zeptat, zdali není takto nízká dávka skutečně slučitelná s kojením? A také na to, jestli byste mi nedoporučil něco jiného? Asi 2 měsíce docházím na pravidelnou PST, což mi zatím příliš nepomáhá, ale věřím, že bude, vyjevilo mi to moji vyšší úzkostnost. Vyzkoušela jsem relaxaci, autogenní trénink, různé KBT metody, ale také bez úspěchů. Velmi Vám děkuji za radu.
Avatar

Petr Příhoda

Odpověď odborníka:
Dobrý den, několik pozámek k Vašemu dotazu: - Trittico, pokud se užívá pouze jako hypnotikum, není nutné brát pravidelně. Zeptal bych se neuroložky, proč pravidelné užívání doporučuje. - Trittico, pokud se užívá v malých dávkách, přechází do mléka jen v minimálním množství. Nejsou ale studie, které toto dostatečně zpracovávají. Proto se jeho podávání při kojení nedoporučuje a já jako lékař proti tomu těžko mohu veřejně doporučovat něco jiného, Na tomto je třeba se domluvit s lékařem, který Vám lék ordinuje. - U léků užívaných v těhotenství nebo v laktaci, pokud nejsou vysloveně zapovězeny, se často užívá, dle mého názoru trochu alibistická poučka: "je třeba zvážit, zda profit z užívání je vyšší, než riziko". Ve Vašem případě je třeba zvážit prospěch Váš i Vašeho chlapečka. Brzy mu budou dva roky, takovou dobu dnes je kojena menšina dětí. To je možné probrat s jeho dětským lékařem.


Zpět na seznam